Gelida, genealogia, història, patrimoni...



Castell de Gelida, torre superior

Masia de can Cartró de Gelida

Campanar de l'Església de Gelida, 1965


Aquesta pàgina és un treball parcial sobre els hereus de les masies de Gelida amb els arbres genealògics resumits. 
La genealogia dels Senyors de Gelida  i alguns articles històrics sobre Gelida que l'autor ha fet. 
Podeu trobar, també, altres masies de l'entorn de Gelida: Corbera de Llobregat, de Castellví de Rosanes, de Cervelló, de St. Llorenç d'Hortons

 
 

     Des del 1996

Darrera actualització: 24/01/2019

Contacte


 


 

LES MASIES A GELIDA I...

 

POBLACIONS

   

DIVERS

 

WEBS

 

 

 

 

 



Pregó de la Festa Major de Gelida, 2017. Publicat el 2018

Enllaços per fer recerques genealògiques a Internet

Article del programa de la Festa Major, agost de 2017

Rectorologi de Sant Pere de Gelida. Actualitzat

Notes històriques de la festa de santa Llúcia a Gelida

 

 

EL TREBALL DE LES MASIES


El treball, és a dir, les genealogies dels hereus, de les masies de Gelida s'inicià fa uns anys (1991) i que l'anem fent, de mica en mica, en les estones lliures.  Al llarg d'aquests anys hem reunit un material sobre Gelida, en especial genealògic, ingent. No solament en la recerca dels propis arxius gelidencs, sinó també del país. Hem hagut de catalogar i indexar els fons notarials, i part dels sagramentals, de l'arxiu parroquial de Gelida i la recerca, tot anant fent fitxes, encara en curs d'investigació, en altres arxius locals, comarcals,  estatals...  Avui dia són milers de fitxes en cartolina, o bé informatitzades, tant de Gelida  com d'alguns dels pobles dels voltants, com ara St. Llorenç d'Hortons o de Corbera de Llobregat que és on ara vivim.

L'AACG em féu una proposta l'any 2005 per fer una exposició orientada sobre l'estat de la protecció patrimonial de les masies afegint-hi les meves recerques genealògiques i històriques. Així el maig de 2007 s'inaugurava una exposició anyal sobre la vida rural i les masies a Gelida. En aquesta web podreu veure una part d'aquest treball que també fou editat en un CD que hi ha inclosos els plafons i materials museístics exposats. Ara hem posat a la xarxa una part d'aquest treball.  Com veureu, hem renovat totes les fitxes, fotografies, taules, bibliografia, etc.  Sempre hem dit que és un treball creixent
en la mesura que anirem actualitzant les dades. 
 

 

L'HEREU I LA MASIA


L'hereu (o la pubilla) és l'eix fonamental de la transmissió patrimonial secular en una bona part de Catalunya des de la segona meitat del segle XIè. Les masies han conformat el paisatge de Gelida durant segles en un predomini quasi exclusiu en tot el terme fins a finals del segle XVIIIè, i després, compartit amb el nucli i els barris fins a l'actualitat.  El mas, la masia i les terres són el centre d'una explotació agrícola familiar autosuficient.   El tema de les masies, des del punt de vista genealògic, senta les bases per uns estudis històrics més profunds.

 

Cliqueu per ampliar

Cliqueu per ampliar

Imatges cedides per Xavi Garcia

Símbols oficials de Gelida
 

Escut caironat partit: 1r. d'or, un cérvol passant d'atzur; 2n. de gules, un geminat amb banda d'or; el tot gaiat curvilini a la punta i abaixat d'atzur, 2 claus passades en sautor en banda la d'or i per damunt de la d'argent en barra. Per timbre una corona de baró.
Data d'aprovació: 07/07/1983

Bandera apaïsada, de proporcions 2:3, dividida horitzontalment en dues faixes iguals, la superior groga i la inferior vermella. Al pal un triangle curvilini amb el vèrtex al mig de la bandera, de color blau.
(DOGC núm. 1812 de 22 d'octubre de 1993, aprovada el dia 11 d'octubre de 1993)
.

  
VINS, CAVES i TURISME RURAL

 

Cava i vins Torelló
 

Cava Marquès de Gelida. Can Llopard de les Alzines i can Miquel de les Planes
El Cep

Can Pasqual. Vivint la vinya!!!

 

 

TURISME RURAL:
Ca l'Emili

 

 

ALTRES ACTIVITATS
A GELIDA

AACG. Castell de Gelida

Ajuntament de Gelida

Ràdio Gelida. 107.6


Ajuntament de Gelida. Història de Gelida en còmic

HISTÒRIA DE GELIDA
EN CÒMIC



 

Copyright © 1996-2019